Janna Spil

tekst/artikel 

Vivre à la Campagne.


Janna Spil werd in 1952 te Rotterdam geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in haar geboortestad.
Tijdens haar opleiding als docente beeldende vorming ontmoette ze haar partner, de beeldhouwer Sjaak van Rhijn.
Na hun opleiding voltooid te hebben en enkelen jaren als beeldend kunstenaar en docent gewerkt te hebben, besloten ze om naar het midden van Frankrijk te verhuizen.
Samen met een aantal gast collegae geven zij zomercursussen in Bourgondië,
het land van glooiende heuvels, ultieme vergezichten, kleur en cultuur, vormt een onuitputtelijke bron van inspriratie voor Janna’s werk.
Op de schilderijen zijn interieurs te zien, stillevens en landschappen in prachtige kleuren vol zon en sprankelende warmte. Textuur, stofuitdrukking en patronen,plat en driedimensionaal toegepast, spelen een belangrijke rol in haar werk.
Een intrigerend geheel van dwarrelende en dansende motieven, een feest voor het oog. Een spel van het verschuiven van voor -en achtergrond brengen de toeschouwer in een prettige verwarring.

In dit kleine verzamelde werk zien we een keuze uit schilderijen en gouaches van de laatste drie jaar.
De kleuren van de schilderijen worden lichter en monochromer, de onderwerpen simpeler en komen direct uit haar eigen belevingswereld. “Het is spelen met vorm en met kleur”, zoals Janna het zelf noemt.

Noor Reigersman, journalist


“I try to apply colors like words that shape poems, like notes that shape music.”
Joan Miro.

 

Wilt u het boek Vivre à la Campagne inkijken en/of bestellen sleep dan het onderstaand adres naar de zoekbalk van uw webbrowser:

http://nl.blurb.com/bookstore/detail/2597765

 


Website by Tomston